Cart 0

Frankincense

Frankincense

乳香

乳香係一種由橄欖科植物乳香產生出嚟嘅樹脂,主要產地係索馬里、也門、阿曼嘅佐法爾同埋哈德拉毛地區。喺採集嘅時候,首先要割開樹皮,等佢流出乳狀嘅汁液,呢啲汁液接觸到空氣就會變硬,形成黃中帶啲微紅嘅半透明凝塊,即係乳香。乳香喺古代時期經常用喺宗教祭典拜神,制造昇香繚繞嘅氣氛,消減邪靈; 同時都係用嚟做薰香、精油嘅原料。

淡淡果香

乳香精油散發住一陣陣清純嘅木質香氣,又會透出淡淡嘅果香,會令人感覺平穩,放鬆同舒緩。

乳香精油係屬於多分子精油,成分以單萜烯為主,同時含有α – /β –蒎烯、α –苧烯、檸檬烯、松香芹醇同乳香醇等。單萜烯精油,尤其係含有α – 及β – 蒎烯嘅 精油, 因為有似可體松嘅成份,所以有鎮靜、消炎止痛的功效。其中乳香精油就可以促進多核白血球增加,吞噬死咗嘅血球同細胞,改善新陳代謝,消炎消毒同時令到傷口快啲埋口,可以用喺皮膚、頭皮,指甲上面,都適合暗瘡或者發炎肌膚使用。

淡化細紋

唔講唔知,原來好早之前,古埃及人就識得用乳香嚟制造面膜去保持青春,咁係因為乳香有減緩細胞氧化,活化細胞嘅功能,令細胞保持健康,同時促進細胞增新、新陳代謝,改善皮膚鬆弛之餘仲恢愎肌膚彈性。更加神奇嘅係佢撫平皺紋,淡化細紋嘅功效,恢愎皮膚年輕狀態,無論係想減退面部皺紋定係妊娠紋佢都幫到手,絕對係護膚聖品!

Frankincense

袪除暗啞

乳香精油係好強嘅一種天然收斂劑,意思指佢可以沉澱去組織入面部分蛋白質,促使組織皺縮。佢收斂嘅特性可以幫助收緊毛孔,平衝油脂分泌,滋潤並軟化皮膚。佢促進皮膚自然更新嘅同時仲可以舒緩乾裂乾燥嘅皮膚。佢亦係一種自然色調劑,有助袪除暗啞,保持肌膚均勻亮澤,調理乾燥、老化、暗淡嘅肌膚狀況。乳香精油非常適合用紅蘿蔔種子、玫瑰、橙花或者薰衣草等等嘅精油混合,幫助皮膚抗老回春。

雖然乳香無毒同無刺激性,但因為佢帶有調經作用,會用嚟治療經痛同緩解經前期综合症,有可能促進月經量,所以一般都唔建議懷孕前三個月用。



Older Post Newer Post


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published