Cart 0

Coconut Oil

Coconut Oil

椰子油

椰子樹係屬於棕櫚科嘅唯一種大型植物,生產出嚟嘅椰子係一種喺熱帶地區好普及嘅果實。成熟椰子嘅椰肉纖維好高,刨出嚟就可以提煉到椰子油。椰子油係一種食用油,喺食品制造、藥物同工業上有好多用途。

椰子油有兩種?

市面上常見嘅有兩種椰子油,第一種係初榨椰子油(Virgin coconut oil),係由新鮮喺樹上摘落嚟新鮮椰子製成;第三種就係用乾椰像提煉嘅精製椰子油(Refined coconut oil),前者相對比較新鮮,同時可以保留番本身嘅養分,後者嘅抗氧化能力相對就比較低。

修護滋養

椰子油有好多唔同嘅功效,係護膚同護髮產品成分嘅常客。首先,椰子油係唯一一種可以減少蛋白質流失嘅油,有保養頭皮同頭髮嘅功效,咁係因為當中嘅月桂酸對蛋白質有好強嘅親和力,可以滲透頭髮表層,形成疏水油膜,阻止髮絲吸水,同時降低蛋白質嘅膨賬度,令到頭髮受到保護,變得更加順滑,散發光澤。佢同時仲有豐富嘅維他命E,K同鐵質,好快俾頭髮吸收,而且可以做到深層保濕滋養嘅效果,等頭髮望起嚟更加健康。

消炎抗菌

椰子油中嘅中鍵脂肪酸,包括月桂酸,癸酸、肉豆蔻酸同辛酸有消炎抗菌嘅能力。佢哋進入身體之後會被轉化為抗菌物質,好易分解吸收,幫助我哋抵抗外來入侵嘅有害微生物,而且可以抑制多種病原微生物嘅生長,對住一般尿布疹、蚊蟲咬傷等等嘅皮膚疾病,或者因為真菌而起嘅瘡同癬嘅問題,都有效加快傷口埋口,同埋防止佢發炎。

Coconut Oil

舒緩乾燥

除此之外,佢仲有豐富嘅脂肪酸,可以喺皮膚表面形成薄膜,同埋好容易通過毛孔滲到皮膚入面,防止水分流失,軟化皮膚,幫助舒緩乾燥症況。有研究指出,將椰子油用喺皮膚乾燥症患者身上, 唔單止無任何副作用,仲有效改善皮膚含水量同皮膚表面脂質水準。

但數到最重要都係佢高含量嘅維他命E。維他命E有「護衛使」嘅稱號,咁係因為佢係一種天然嘅抗氧劑,可以減慢組織細胞老化,保持細胞完整性同埋促進細胞合成。藉住促進新陳化謝,維他命E可以幫助預防皺紋或者細紋,防止皮膚鬆弛,減少色素沉著,同埋推遲老人斑嘅出現,等我哋嘅皮膚可以keep 住細膩有彈性。



Older Post Newer Post


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published